Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre —
Kvalitu rezu ovocných drevín všeobecne ovplyvňuje predovšetkým ten, kto rez vykonáva, vhodnosť a kvalita náradia použitého pri reze, no úlohu zohráva aj stav ovocnej dreviny pred rezom. V korunách zanedbaných ovocných drevín sa vyskytujú aj situácie, ktoré kvalitný rez veľmi komplikujú – väčší počet konárov vyrastajúcich v zhlukoch, mohutnejšie vidlicovité rozkonárenia, ktorých konáre uzatvárajú ostrý uhol, alebo odumierajúce konáre.
Kvalitu rezu, o ktorej rozhoduje ľudský faktor vyjadruje technika rezu, voľba vhodných spôsobov a rozsahu rezu, no vplyv na hodnotenie kvality rezu môže mať aj zvolený termín rezu a jemu primerané spôsoby rezu.
Najbežnejším ovocným druhom v podmienkach Slovenska je jabloň a najčastejším pestovateľským tvarom v komerčných výsadbách je štíhle vreteno a jeho modifikácie. Tento tvar má, samozrejme, uplatnenie aj v malovýrobných podmienkach.
Jeho modifikácie môžu vznikať zámerne, no často odchýlky od odporúčanej schémy tvaru, t.j. stromu s dominujúcim stredníkom, s vodorovnými alebo mierne šikmými bočnými konármi charakteru polokostrových konárov s rodivým obrastom rozloženými na stredníku podľa vybranej schémy (rovnomerne alebo s tzv. oknom nad bazálnym poschodím konárov) vytvárajúcimi viac-menej ihlanovitý tvar koruny umožňujúci prenikanie svetla do všetkých častí koruny.
Uvádzame príklady chýb pri reze vretien jabloní, ktorým sa dlhšie nevenovala pozornosť. Je samozrejmé, že pokiaľ strom nebol dlhšie ošetrovaný, nemožno očakávať nápravu chýb jedným opatrením vo forme rezu.
Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre —
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.