Inovácie v agro-potravinárstve
Utorok 6. februára 2024 bol v znamení medzinárodnej spolupráce firiem s výskumom, inovácií v oblasti poľnohospodárstva a množstva zaujímavých podnetov.
Na workshope, ktorý sa konal v hoteli MIKADO v Nitre pod organizačnou taktovkou Bioeconomy Cluster, boli predstavené výsledky projektu CO-FRESH zameraného na inovácie v oblasti výroby potravín.
V úvode prítomných privítal Daniel Ács a Katarína Blicklingová prezentovala ciele a výstupy tohto medzinárodného projektu. Priestor následne patril zahraničným partnerom, ktorí predniesli témy inovácií v oblasti produkcie hlivy ustricovej, udržateľnosti obalov na čerstvý šalát, či využitia jabĺk nižšej kvality na výrobu jablčného octu a marketingu pre ekologicky pestované jablká.
Prítomní sa zoznámili aj s novinkou, ktorej patrí budúcnosť. Ide o NonOilen®, 100% biologicky rozložiteľný, plne kompostovateľný materiál z dielne spoločnosti PANARA, s.r.o. Podujatie bolo spojené aj s témami možností využitia nástrojov na podporu projektov z Plánu obnovy a odolnosti, OP Slovensko či Strategického plánu SPP.